Iskolánk, a Don Bosco Iskola Kazincbarcikán működik a Magyar Katolikus Egyház egyik szerzetesrendje, a Szalézi Intézmény Fenntartónak köszönhetően.
A felvételnél fontos szempont, hogy a jelentkező fiatal és szülei fogadják el az iskolában folyó katolikus keresztény hitéleti nevelést.
Intézményünk országos beiskolázású.

Távolról érkező, vagy rászoruló fiataloknak felújított fiúkollégiumunkban biztosítunk elhelyezést.
Felvételi eljárás: A felvételi eredmény megállapítása az általános iskolai tanulmányi eredmény alapján történik. Írásbeli felvételi vizsga valamint szóbeli meghallgatás nincs.

A szakképző iskolába (3 év) azoknak a fiataloknak jelentkezését várjuk, akik a lehető legrövidebb időn belül szeretnének szakmát szerezni és utána munkába állni.
Ebben a képzési formában a tanulók elsősorban a választott szakmát tanulják, és képzési idő 33 %-ában közismereti tantárgyakat is. A képzés szakmai vizsgával zárul, mellyel a tanuló teljesíti tankötelezettségét.  

Fontosnak tartjuk a tehetséggondozást és az alulteljesítőkkel, lemaradókkal, a problémás, hátrányos helyzetű, a nehezen kezelhető, veszélyeztetett tanulókkal való felzárkóztató foglalkozást. Változatos módszerbeli megoldások segítségével a tanulók közt meglévő műveltségbeli, képességbeli különbségeket kezelni tudjuk, igyekszünk megteremteni az esélyegyenlőséget, hogy a választott iskolát eredményesen elvégezzék.

Szakképző iskolai szakmák

1.     Élelmiszeipar ágazat: 

·         Pék-cukrász  

2.     Építőipar agazat:

·         Festő, mázoló, tapétázó

·         Kőműves

3.     Épületgépészet ágazat:

·         Központifűtés- és gázhálózatrendszer-szerelő

·         Víz- és csatornarendszerszerelő 

4.     Gépészet ágazat:

·         Hegesztő

·         Épület- és szerkezetlakatos 

5.     Kreatív ágazat:

·         Bőrtermékkészítő

·         Divatszabó

·         Nyomdász

6.     Szociális ágazat:

·         Szociális gondozó és ápoló

7.     Kereskedelm ágazat:

·         Kereskedelmi értékesítő

 

Műhelyiskola: (6-24 hónap) Kizárólag részszakma megszerzésére irányuló felkészítés folyik, azon fiatalok számára, akik alapfokú végzettséggel nem rendelkezik és a szakképző iskola dobbantó programját elvégezte vagy alapfokú végzettséggel rendelkezik és a 16. életévét betöltötte.

 

Dobbantó program: (1 év) Szakmai oktatást előkészítő évfolyam, azon fiatalok számára, akik az általános iskolát nem tudták befejezni, alapfokú végzettséggel nem rendelkeznek és elmúltak 16 évesek.